Як зібрати корисний і смачний обід для дитини ми вже розібралися, а про те, скільки їжі має бути в тій тарілці так і не визначили. Пропоную всім прибічникам раціонального харчування разом знайти правильний розмір дитячої порції. Починаємо!
Розмір має значення
Розкажу, що в нашій сім’ї троє дітей з різницею в 10 років кожен, і я найстарша. Тож завжди мала найбільшу порцію, але й молодші голодними не лишалися
Справа в тому, що для кожного віку необхідна своя енергетична цінність (калорійність) раціону. В цілому, харчування дитини має повністю покривати витрати організму. Може бути таке, що сьогодні ваша дитина зранку плавала, вдень грала в парку, а ввечорі ви ходили разом в кіно, а завтра вона цілий день просидить вдома через погану погоду. Варто враховувати всі типи активностей, що споживають енергію.
Гарний апетит і не дуже
До того ж, розмір дитячої порції залежить і від апетиту. Якщо у дитини він чудовий — радійте, та не зловживайте цим. Від того, що діти споживатимуть багато, вони не почнуть скоріше рости. Рано чи пізно додаткові калорії перетворяться на жир або призведуть до порушення обміна речовин. А як же бути зі зниженим апетитом? Спробуйте тимчасово організувати дитині додатковий прийом іжі (пізню вечерю або ранній сніданок).
Співвідношення білків, жирів та вуглеводів в дитячій порції
Коли складаєш правильну за розміром дитячу порцію, важливо враховувати не лише кількість калорій, а ще й їх харчову цінність. Рекомендується дотримуватися співвідношення 1:1:4 в денному раціоні з білків, жирів та вуглеводів. На око, витримати правильні пропорції можна за допомогою простого прийому: уявіть тарілку, поділіть її на три рівні частини і 2/3 наповніть вуглеводами, а 1/3 поділять між собою білки і жири.
Перше, друге і компот!
Маю ще одну пораду про правильний розподіл їжі протягом дня. На сінданок, обід, полуденок і вечерю (в процентах від денної норми) випадає:
- Сніданок — 20-25%
- Обід — 40-45%
- Полуденок — 10-15%
- Вечеря — 20-30%
І ще трошки про головне
Овочі можна їсти протягом всього дня і додавати їх до всіх страв. Я би ще порадила їсти термічно оброблений буряк, моркву і кабачки у другій половині дня. До 16-ї години бажано споживати добову норму фруктів, це надто стосується солодких соковитих плодів – персиків, абрикосів, дині та ін. Якщо ж, вже розбиратися в грамах/чашках, то рекомендую простий і корисний дієтичний посібник для дітей від 4 до 13 років, що опублікував виробник дитячих ланч боксів Goodbyn. Можливо, ви захочете зберегти його собі, роздрукувати і закріпити магнитиком на холодильнику? Користуйтеся і будьте здорові
Дієтичний помічник для дітей 4-8 років. Завантажити pdf.
Дієтичний помічник для дітей 9-13 років. Завантажити pdf.