Як обрати ланч бокс

Якщо ви думаєте, що вкрай важливо мати саме японський ланч бокс, аби почати готувати бенто, ви помиляєтеся :) Так, володіти гарною коробочкою для обіду дуже приємно, та це зовсім необов’язково. Насправді, ви можете знайти потрібний контейнер у себе на кухні.

Вимоги до бенто боксу

  1. Герметичність. Впевнена, ви не хочете одного разу побачити, що дно сумки замастилося якоюсь липкою рідиною. У багатьох японських бенто боксів є спеціальні резинові ущільнювачі, які утримують рідини всередині. Зробіть невеличкий тест на протікання: налийте в контейнер воду, закрийте і трохи потрясіть. Якщо вода легко витікає назовні, варто пошукати інший контейнер.
  2. Легкість догляду. Більшість ланч боксів з Японії не призначені для посудомийної машини. Тому, якщо ви не хочете мити бенто бокс вручну, переконайтеся, що його можна мити в посудомийці.
  3. Можна розігріти. Якщо у вашому офісі є мікрохвильова піч, тоді мрія про гарячий обід перетвориться на реальність. Та, зазвичай, японський обід готують так, щоби з’їсти за кімнатної температури. Тому більшість японських ланч боксів не «товаришують» з мікрохвильовкою, тож звертайте увагу на характеристики контейнера.
  4. Розмір має значення. Надто якщо ви рахуєте кожну калорію. Зазвичай, бенто готують так, щоби ємність ланч боксу в мілілітрах приблизно відповідала кількості калорій, що в нього складуть. Тому японські бенто бокси, особливо ті, що прикрашають героями з аніме, такого невиличкого розміру — їх купують дітям або дівчатам-підліткам. Щоби визначити ємність ланч бокса: заповнить його водою до країв, після цього перелийте воду в мірную кружку, і так дізнаєтеся ємність в мілілітрах.

Окремі і порційні контейнери

Не всі люблять, коли різні страви в ланч боксі сусідяться одна до одної. Ящо й у вас так, тоді зверніть увагу на порційний контейнер. З іншого боку, якщо компактність має таки більше значення, тоді підійде й непорційний бенто бокс, що за необхідності можна доповнити окремим контейнером і скласти до нього, наприклад, фрукти.

Окремі термо контейнери для бенто зберігають ваш обід холодним або гарячим. Але, знову ж таки, то справа смаку. З одного боку, вони габаритні: переносити і мити їх — доволі клопітка справа. З іншого боку, в такому контейнері обід наче стоїть на, так званому, «теплому» столі, і їжа лишається гарячою. Це означає, що такі страви, як тушковане м’ясо, будуть дуже смачними, а ось інші — ні. Такий контейнер, звісно, зручно мати за нагоди. У нього доволі велика ємність, і про це варто пам’ятати, якщо рахуєш калорії.

Альтернативні варіанти

В більшості випадків можна використовувати звичайний пластиковий контейнер, якщо його кришка щільно закривається і забезпечує герметичність. Якщо він додатково має ще й нижню кришку, що знімається, туди можна покласти холодоген, і це просто знахідка. Про такий контейнер дуже просто дбати. Водночас, середня ємність такого боксика складає 600 мл, що важливо для корегування розміру порції. Якщо такий контейнер зламається, його буде просто замінити.

Найбільша перевага дво- і трирівневих ланч боксів полягає в тому, що в них можна зберігати всі інгредієнти окремо. Якщо ви не хочете, аби запахи головної страви і десерта змішалися, це найкращий варіант. Кришка прорезинена зсередини, що знижує ризик протікання. Завдяки своїй формі такий бенто бокс легко вміщується в сумку будь-якого розміру. А використані контейнери можна компактно скласти штабелем.

Обід в пластиковому контейнері зі спеціальним клапаном на кришці краще зберігається в холодильнику, і його можна легко розігріти в мікрохвильовій печі. Та, водночас, клапан може стати причиною протікання боксу, якщо ви раптом перевернете його догори дригом.

Сподіваюся, ці приклади допоможуть вам визначитися, який бенто підійде саме вам!

Джерело: Selecting the right bento lunch box (JustBento.com)

  • Настя Кошеленко

    Отличная статья, спасибо за советы!