Правила бенто

Здорова і збалансована їжа

Пильнуйте, аби у складі вашого обіду завжди були овочі та фрукти. Вони додають не лише користі, а ще й кольору! Проте, з’їсти печивко, кексик або інший десерт час від часу ніхто не забороняє.

Якщо ви готуєте обід для дитини в школу, яка відмовляється їсти певні продукти, — це непроста задача. Вам на допомогу прийдуть невеличкі помічники, щоби зробити корисну їжу привабливою. Спробуйте вирізати квіточки, зірочки або хмарки з овочів або незвично прикрасити сендвіч з корисною начинкою і подивіться на реакцію малюка? А може веселих наліпок буде цілком достатньо.

Все геніальне — просто

Мало хто може похвалитися зайвим вільним часом. Тому в бенто необов’язково додавати багато інгредієнтів — зазвичай,  буде достатоньо від трьох до п’яти правильно підібраних складників.

Переконайтеся, що їжа не лише здорова а ще й смачна

Який би обід ви не готували, завжди старайтеся робити так, щоби його хотілося з’їсти якомога скоріше. Не варто класти щось, лише тому, що це корисно. Підбирайте інгредієнти, які можна із задоволенням з’їсти без розігріву. А в спекотну погоду візьміть пакетик із льодом, якщо поблизу не буде холодильника.

Бенто має бути гарним і апетитним. Та не перебільшуйте

В першу чергу, ми їмо очима, тому коробочка з обідом повинна мати апетитний вигляд.

Та все ж, краще взяти за правило — не витрачати більше 10 хвилин на прикрашання обіду: вирізання фігурок з овочів або художнього розкладання . Достатньо і 5 хвилин, аби додати пару веселих декоративних елементів. Бо добре збалансований і яскравий бенто гарний сам по собі!

Старайтеся використовувати свіжі сезонні продукти

Спробуйте взяти якомога більше користі з сезонних продуктів. В то й же час намагайтеся уникати купування напівфабрикатів або готової їжі. Більшість обідів можна приготувати з фруктів і овочів, свіжих натуральних продуктів, куплених на ринку або в перевіреному магазині.

Пам’ятайте про важливість гігієни і безпеки

Дуже важливо дотримуватися базових правил пакування, тоді бенто можна зберігати за кімнатної температури до обідньої години. Старайтеся брати їжу в кулінарних рукавичках, або користуйтеся столовим приладдям. Не облизуйте пальці :) Якщо на вулиці тепло, або ви приготували страву, яка швидко псується, пам’ятайте взяти з собою холодоген або спеціальний пакетик з льодом.

Плануйте завчасно

Найбільше часу ви витрачатимете на розглядання вмісту холодильника і шаф і думки про те, що би такого приготувати! Спробуйте приділяти кілька хвилин на тиждень, аби скласти меню обідів. Потім можна і не дотримуватися плану на всі 100%, але завчасно мати кілька ідей і необхідні продукти все ж корисно. Раніше, я складала план вручну, а зараз користуюся ThisWeekPlanner.

Робіть заготівлі

Заготівлі — це повністю або частково приготовані продукти, які можна пізніше використати для бенто, що значно прискорить процес приготування. Старайтеся зберігати хоча би кілька заготівель в холодильнику або морозилці. Всі заготівлі можна зробити самостійно вдома, наприклад, на вихідних.

Те, що не витрачене — то зароблене

З обідом, приготованим вдома, ви зекономите доволі багато грошей, які могли б витратити в кафе або ресторані. А ще це гарний спосіб харчуватися збалановано і не давати їжі залежуватися в холодильнику.

Не намагайте повторити японські бенто

Любов до японської кухні не зобов’язує вас готувати японські бенто. Зараз практично в будь-якому супермаркеті можна купити соєвий соус і норі за помірну ціну, проте дістати інші японські продукти вже складніше. Спробуйте приготувати бенто в японському стилі, проте зі свіжих сезонних продуктів, які можна купити поряд з домом.

Бенто — це не мистецтво приготування японських страв, але й не бездумно складена їжа до пластикового контейнера. Домашній бенто — це здоровий, красивий і смачний обід, приготований з турботою і увагою — достатньо компактний, щоби взяти з собою до школи або на роботу :)

 

Джерело: Maki’s Top 10 Bento Rules (JustBento.com)